17.11.2017

Внимание! Деца на пътя!

DSC06655 (Medium)Четвъртокласниците от ОУ „Христо Ботев” гр. Поморие, облечени в светлоотразителни жилетки, заедно със своите преподаватели и със съдействието на служители от РУП Поморие, раздаваха на водачите на пътни превозни средства стикери с мотото на кампанията „Внимание! Деца на пътя”. Учениците обясняваха на водачите целта на кампанията и ги призоваха да бъдат по-толерантни и отговорни шофьори на пътя. Стикерите са изработени и предоставени от  Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/ при Община Поморие.

Не бяха забравени и малките първокласници. Всички те получиха светлоотразителни мечета.  Когато фаровете на автомобила  „уловят” в светлините си светлоотразителните елементи,  малкото мече ще светне и ще предупреди водачът на автомобила.

С цел намаляване пътно-транспортните произшествия с участието на деца-пешеходци в тъмното време на деня, е важно родителите да използват светлоотразителни елементи на връхните дрехи и ученически чанти на децата.

Всеки  знае колко е трудно зимно време, в тъмната част на деня, да се видят пешеходците. Още повече при неблагоприятни условия – дъжд, мъгла.  Децата са най-уязвимите участници в пътното движение, а светлоотразителните елементи са един от пасивните методи за тяхната защита като пешеходци..

Но най-важно е  децата да знаят правилата за безопасно поведение на пътя. Затова на родителите бяха раздадени флаери-картички – заедно с малките ученици да си припомнят важните правила и заедно да ги спазват.