20.04.2013

Община Поморие беше представена на поредното мащабно туристическо изложение

Международното туристическо изложение „Културен туризъм” се провежда в дните от 18 до 20 април във Велико Търново. Община Поморие, съвместно с общините Айтос и Руен, участва в изложението като представя своя туристически продукт пред чуждестранни участници от над 12 страни и български общини, НПО, културни институти и фирми от туристическия сектор и свързаните с него отрасли.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа втория ден от провеждането на „Културен туризъм” се състоя среща по въпросите за туризма. Основните акценти, които се поставиха  бяха важността на инфраструктурата, като условие за предлагане на качествен туристически продукт и стимулирането на културните иновации в общините. Заместник-министърът на МИЕТ  Иво Маринов заяви, че новият Закон за туризма е продукт на двегодишен труд. Според него са завишени правомощията на общините при категоризацията и контрола на обектите, както и прерайонирането на България в областта на туризма. Разработват се Наредбите и подзаконовите актове за прилагане на Закона. Предстои да се приемат таксите в областта на туризма, както и приемането на Наредбата за детския и ученически отдих и туризъм.

В следобедната програма на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново бе включена презентация на община Поморие.  Албумът, който ще излезе скоро от печат за поморийските художници бе представен за първи път пред публика. Темата «Поморие от минало към бъдеще – сътворено в изобразителното изкуство» представи Нели Тодорова, експерт култура в община Поморие, а модератор на събитието доц. д-р Соня Алексиева, преподавател във Великотърновския университет. Специален гост на презентацията беше Николай Колев, преподавател по скулптура във ВТУ ”Св.св. Кирил и Методий”, включен в албума. Присъстващите се запознаха с творчеството на 17 художника, свързани с Поморие и морето.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA