19.04.2013

Поморийската беседка впечатли посетителите на туристическото изложение във Велико Търново

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЗа десети път във Велико Търново се откри Международното туристическо изложение “Културен туризъм”. Най-мащабният форум в България в дните от 18-ти до 20-ти април акцентира върху проблемите, развитието и перспективите на културния туризъм. Чуждестранни участници от над 12 страни и български общини, НПО, културни институти и фирми от туристическия сектор и свързаните с него отрасли представят своя потенциал за развитие на туризма. В тазгодишното юбилейно издание на “Културен туризъм” се представят над 30 общини, между които и Община Поморие, в партньорство с общините Айтос и Руен. Участието на трите общини на общ щанд е в рамките на проект: „Развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на туристически район Поморийски залив и Източна Стара планина”, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/3.2-02/2011.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Посетителите на международната борса през първия ден се запознаха със забележителностите на трите общини чрез презентационни филми за Музея на солта, за уникалните културно-исторически забележителности на Поморие, за архитектурно-етнографския комплекс „Генгер” в Айтос, за автентичните кукерски игри в община Руен. Богатите информационни материали привличаха все повече посетители на щанда, който представлява поморийската беседка на фона на морето.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ първия ден на форума, в залата за дискусии, с огромен интерес се изгледа презентацията за 18-тия конгрес на Европейската СПА асоциация, организирана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и Община Поморие. Зам. министърът Иво Маринов представи домакинството на страната ни в този конгрес като най-значимото събитие за 2013 г., което ще насочи вниманието към България като дестинация, предлагаща целогодишен, висококачествен, разнообразен и конкурентен медикъл спа и спа и уелнес продукт. От името на община Поморие Диана Апостолова разказа за специфичните природни дадености на Поморие, като предпочитано място за отдих и лечение, за целогодишен оздравителен туризъм. Посочи , че още древните траки и римляни са използвали лечебната сила на калта и са наричали Поморие „свещено място”. И сега Поморие е най-големият калолечебен център на морския бряг, с доста медикъл и спа програми и спа и уелнес продукти.