01.04.2013

Световният семинар по японски бойни изкуства се проведе в Поморие

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПрезидентът на Световната Джу-джицу и Кобудо организация Шике Джакомо Спартако Бертолети посети Поморие, а поводът беше провеждането на Световния семинар по традиционно Джу-джицу и Международната Будо Гала по традиционни бойни изкуства. Семинарът е най-значимото събитие в света на японските бойни изкуства и за пръв път избират Поморие за място на провеждането му.

Освен президента на организацията в града пристигнаха и техническите директори на италиянската, руската и българската Джу-джицу и Кобудо организации – Шихан Стефано Драги, Шихан Александър Брюзгин и Шихан Камен Радев. Гост на събитието беше и културното аташе на японското посолство в България  Ая Отаки.OLYMPUS DIGITAL CAMERAТе дадоха пресконференция, на която разкриха философията на бойните изкуства, целите и средствата на организацията. „Будо е моята мисия за мир. Това не е просто борба, а култура, начин от живот. За да живееш спокойно, във връзка с хората и да гледаш към бъдещето. Аз съм против състезанията, всички са победители, всички са важни. Това е принципа, моята мисия и мисията на организацията. Тя обхваща 45 държави, има 35 хил. черни колана и не защото сме добри, а защото създаваме специална връзка с хората“ – сподели Шике Бертолети.

В знак на добри взаимооношения кмета Иван Алексиев и гостите засадиха японски дървета Сакура пред Храм „Рождество на Пресвета Богоридица“. Дърветата символизират бъдещо сътрудничество между България и Япония. Според Шихан Камен Радев „Сакура е символ на красотата, на възраждането, на хармонията в света“.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

След засаждането на дърветата се проведе основната част от семинара. В НЧ „Просвета 1888“ най-добрите състезатели представиха традиционни бойни изкуства. Гостите имаха възможността да се насладят на зрелищните демонстрации на Айкидо клуб Поморие, Карате Шотокан, Международната техническа комисия на световната Джу-джицу федерация, Карате Киокушин, Такемусо Айкидо България, Световна Джу-джицу и Кобудо организация България, както и на уникалното изпълнение на „последния самурай” – Шике Джакомо Спартако Бертолети.

Всички участници в демонстрацията получиха подаръци и рекламни материали от община Поморие, а Шике Бертолети награди кмета Иван Алексиев с черен колан и сертификат за работата му. Сертификати получиха и председателят на Общински Съвет Поморие д-р Милена Енева, общинският съветник Детелин Лилов и Аделина Чолева – Експерт „Спортни дейности“ в Община Поморие.