26.03.2013

Успешен старт на мотосезона в Община Поморие

Първото състезание от веригата grand prix Bulgaria 2013 започна в Поморие със своеобразен рекорд.  За първи път в своята Eastern and Europen Motocross Championship - Pomorieистория мотополигонът в с. Порой, община Поморие събра 124 състезателя от 10 нации и 32 български мотоциклетни клуба за първия кръг на Европейския шампионат в класовете 65 и 85 и първия кръг на Източно Европейския шампионат в класовете МХ2, МХ1 и МХ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ клас ЕМХ65сс взеха участие 21 състезатели, които и през двата дни се бориха с тежкото пясъчно трасе и студеното мартенско време. Игор Чухарчук от Молдова (КТМ) успя да грабне победата в най-малкия клас и в двата манша с актив от 50 точки, следван от Томазо Бертото от Унгария (КТМ) с 40 точки и трети се нареди другият представител от Молдова Николай Тимуш (КТМ) с 38 точки. В първия старт за състезанието Димитър Петров, България, КТМ завърши на третото място спечелвайки 20 точки, но проблем със запалването на втория старт му попречи да намери своето място на стълбичката за награждаване. В класирането за кръга Петров остана на деветата позиция, като преди него, на позиция седем се изкачи другият български пилот Александър Коев (КТМ).

В клас ЕМХ85, румънецът Роберт Томпа (Сузуки) с лекота спечели и двата манша, започвайки годината с пълен актив от 50 точки, следван от хърватският състезател Лука Црънкович (КТМ) с 40 точки, трети се нареди българинът Ивилин Господинов (КТМ) също с 40 точки. Един от фаворитите за сезон 2013 в този клас, Ивелин Манев (КТМ), въпреки, че завърши втори в първия манш, допусна поредица от грешки във втория, което му попречи да се изкачи по-нагоре в подреждането за кръга, оставайки на четвъртото място. Дебютантите в клас ЕМХ85 – Хакан Халми (КТМ) и Момчил Иванов(КТМ)  започнаха успешно сезона, завършвайки поморийския кръг на пето и шесто място.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В клас МХ2, победата в двата манша отново отиде в Румъния, шампиона в същия клас за 2012, Джордже Кабал (КТМ). Янко Ташев (КТМ) завърши втори с актив от 42 точки, въпреки лошите спомени от миналогодишното състезание на същото трасе когато тежка травма го изкара от състезателна форма за повече от три месеца. Трети на подиума се нареди Вирджил Корбеа (КТМ)  от Румъния с 38 точки.  При младежите, победата в клас МХ2 отиде при сърбинът Александър Станкович (КТМ) спечелвайки 45 точки, същият брой точки спечели и Любомир Васев (Ямаха, България), но по-слабият втори манш го класира на втората позиция. Въпреки двата си отлични старта Шевки Шевкиев (Сузуки, България) остана трети с 40 точки. В състезанието не взеха участие двамата контузени дебютанти в този клас Майкъл Иванов и Георги Георгиев, Иван Петров взе участие в италианския национален шампионат, Кристиян Кръстев избра белгийския международен шампионат, а Петър Петров трябваше да вземе участие също в Белгия, но лошите метеорологични условия доведоха до отменяне на състезанието.

В клас МХ1, републиканския и източно европейски шампион за 2012,  Николай Йовчев (България, Хонда) спечли и двата манша, втори в този клас завърши Тодор Тотев (България, Хонда) с 44 точки, трети се нареди Добромир Добрев (България, КТМ). Сериозна заявка за разместване на състезателите в челната тройка даде и Георги Гочев (България, Ямаха) който се възстановява от сериозна травма „в движение“.

Eastern and Europen Motocross Championship - PomorieВ най-многобройния клас, МХ, уастие взеха 37 състезатели, като след много адреналин и емоции, пернишкото дуо Мартин Тодоров (Ямаха) и Юлиян Райчев (Кавазаки) се наредиха на съответно на първа и втора позиция с по 50 и 44 точки. След сериозно преследване със Станко Боянов (Кавазаки), Калин Кулев (Кавазаки) успя да спечели третото място с актив от 40 точки. При състезателите над 40 годишна възраст (МХ40), победител стана Веселин Малинов (Ямаха), следван от Николай Нанчев (Кавазаки) и Живко Бонев (Ямаха).

В отборното класиране за кръга по нации, победи отборът на България, вотри завършиха състезателите от Румъния, а третото място на почетната стълбичка взеха представителите на Турция.

Следващият кръг на Европейския и Източно Европейският шампионат по мотокрос ще се проведе на емблематичната писта в Гевгелия, Македония на 30-31 март.