12.03.2013

ПЪРВИ ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОНАТ ПО МОТОКРОС В ПОМОРИЕ

На 23 и 24 март 2013 г. на мотополигона в с. Порой, община Поморие, ще се проведе първият кръг от Европейския шампионат по мотокрос Grand Prix Bulgaria в класовете 65сс и 85сс. За пръв път състезание от такъв ранг се провежда на мотополигон „Порой“.

Мотополигонът в Порой беше домакин на първия кръг от Републиканския шампионат по мотокрос през 2012 година. IMG_306822Състезателното трасе бе възстановено след близо 7 годишно прекъсване. Това е едно от малкото трасета в България с пясъчна почва, което само по себе си представлява едно голямо предизвикателство за всички състезатели поради спецификата на карането в пясък.

Идеята за органзиране на Европейския шампионат при най-малките кубатури 65сс и 85сс бе обсъждана през 2012 година след успешното провеждане на републиканския шампионат. През изминалата година Община Поморие успя да подготви мотополигона и прилежащата му инфраструктура според изискванията на Европейския Мотоциклетен Съюз (ЕМС). Лицензирането на мотополигона за европейски шампионати ще се извърши в петъка преди състезанието от представител на ЕМС.

В първия кръг на Европейския шампионат за 2013 се очаква да вземат участие над 50 състезатели на възраст от 8 до 14 години от IMG_3177България, Румъния, Молдова, Унгария, Хърватско, Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония, Гърция и Турция. През сезон 2012, победители в Европейския шампионат станаха Хакан Халми (65сс) и Майкъл Иванов (85сс) от България, но през сезон 2013 се очкават много различни претенденти за титлите поради преминаването на състезателите в по-горни класове.

Европейският шампионат ще бъде комбиниран и с първия кръг на Източно европейския шампионат по мотокрос в класовете МХ1, МХ2 и МХ в който се очакват също много голям брой състезатели от над десет държави, като общия брой на участниците в неделния ден се очаква да е над 100. През 2013 година календарът на Източно европейския шампионат по мотокрос включва девет кръга, а Европейският – шест кръга, като големият финал ще се състои във Великобритания през месец август 2013 г.