28.02.2013

Синята зона се отменя

След като се взе под внимание общественото мнение и становището на всички заинтересовани страни – граждани, полиция, пожарна, сдружение на превозвачите, ръководството на община Поморие отменя въвеждането на „Синя зона” в града.

txt „Взех това решение безспорно повлиян от общественото мнение” заяви кметът Алексиев. „Макар, че чух много критики относно достоверността на анкетата, която публикувахме на интернет страниците на Община Поморие и на Радио Милена, истината е, че в нея са участвали 1300 човека и 60 % от тях са гласували с НЕ. Ние трябва да се съобразим със желанието на мнозинството, не да го подценяваме. Още преди да се направи синята зона се опитахме да организираме голям обществен дебат по темата, но гражданите тогава не откликнаха”- каза още той.

На всички обозначени за синя зона места ще се паркира свободно, но за да се предотврати безразборно паркиране на превозни средства, за следващият туристически сезон се предвижда: Всички паркинги на територията на град Поморие да бъдат безплатни, с изключение на големия паркинг на ул. „Солна”, който ще продължи да се ползва срещу заплащане. Към него ще бъдат пренасочвани туристическите автобуси, а също така ще служи за наказателен паркинг; Тесните улици на града ще бъдат обозначени с маркировка за еднопосочно движение и паркиране само от дясната страна; Общината ще санкционира нарушителите чрез монтиране на скоби и репатриране с наказателен автомобил, тип „паяк”; Спирането на автомобили по тротоарите ще се ограничи чрез поставяне на „анти-паркинг” колчета; Засилване контрола върху спазване на Закона за движение по пътищата и строги наказания за паркирането върху зелените площи.

„Гражданите не трябва да се чувстват ощетени със средствата, вложени в направата на маркировка за синята зона, тъй като въпреки нейната отмяна местата позволени за паркиране ще продължават да се обозначават, за да се избегне хаоса по улиците” поясни още кметът Алексиев.

До 30 април 2013 г. Комисията по безопасност на движението към Община Поморие ще приема предложения от страна на гражданите относно платеното паркиране пред домовете, а решенията по постъпилите предложения ще са известни да края на месец май 2013 г.