03.01.2013

село Медово

МЕДОВО

Географски фактори:

* Местоположение:
* 42° 42′ сев. ш. и 27° 34′ изт. д. Релеф: Селото се намира на 24 км. западно от Несебър, в най – източните разклонения на Айтоска планина.
* Надморска височина: 100 м.
* Води: минерални извори
* Климат: Умереноконтинентален
* Средногодишна температура: 12.7 С
Средна юлска температура: 24 С
Средна есенна температура: 21 С

Административно управление:

* Кмет: Георги Желев

Телефон: 3097

Телефонен код: 05968

Инфраструктура:

* Транспорт: Автобусен
* Водоснабдяване: Да
* Канализация:
* Комуникации: Пощенски код: 8214 Телефонен код: 05968

Демографски данни:

* Население: 373 жители.
* Безработица:
7,07 %

Икономика:

* Селско и горско стопанство: Земеделие, животновъдство
* Туризъм: Селски туризъм

Социални дейности:

* Култура:
* Здравеопазване:

Статистически данни:

* Площ:

Исторически данни:

Създадено от четирима братя преселили се от с.Хухла, Ивайловградско. Името е сменено от „Балджиккьой“ – мед (тур.) и е дошло от богат турчин с много пчелни кошери. Смята се, че в непосредствена близост до селото се е провела битката при р. Ахелой, спечелена от цар Симеон. Според предположенията, византийският стан е бил разположен точно върху територията на селото.

Културни и природни забележителности:

Селото се намира на хълмист склон със северно изложение, съвсем близо до връх Биберна над Каблешково, откъдето се твърди, че цар Симеон е наблюдавал и ръководел Ахелойската битка на 20 август 917-та година. Веднъж изкачите ли се на върховете над селото, се открива прекрасна гледка към Слънчев Бряг, Несебър, Равда, Ахелой, и Поморие, а от Биберна се виждат и Бургас, Черноморец и Созопол. Това местоположение е особено благоприятно за развитие на пара- и делтапланеристките спортове, каквито са заявките от националните клубове по екстремни спортове. Добре асфалтирания главен път Бургас – Каблешково – Дюлински проход минава на около 700 метра от първите къщи на селото. Изградени са читалище/библиотека/киносалон, за съжаление нефункциониращи в момента, и действащи детска градина, новореконструирана църква и наскоро построен модерен трафопост. Селището няма изградена канализационна мрежа, но това е сред приоритетите на настоящото ръководство, ведно с инфраструктурни проекти като подобряване на лошата пътна мрежа, изграждане на балнеоложки център и увеличаване дела на малкия бизнес в селището. В момента в него има няколко малки магазинчета за хранителни продукти, 2-3 кафенета и един ресторант за екскурзии от типа „Българско село“. През есента на 2005-та година започна изграждането на винарска изба, като идеите са за развитие на т.нар. винени турове, и слуховете са, че собственик е Стефан Софиянски. Така или иначе, това ще съживи икономиката на селото и интересите на бизнеса към него. Наличието на такъв благодатен ресурс като изключителната по своите качества минерална вода, течаща директно по ВиК мрежата на селото, както и близостта му до модерните рекреационни дестинации Слънчев Бряг, Равда и Поморие (10-15 км.) определя бъдещото развитие на селото като център на селския и балнеоложки туризъм.

Редовни събития

От няколко години са възобновени редовните селски сборове и тържества като Коледуването, Лазаруването и др., които се провеждат на огромната поляна над читалището, и се честват по повод най-големите български празници Коледа, Великден, Заговезни и т.н.

Други населени места в Община Поморие: