25.01.2013

Дългоочакваната велоалея и кръгово кръстовище са приоритет в програмата за 2013 г. в Поморие

Велоалея, кръгово кръстовище, многофункциолно спортно игрище и нов пазар за селскостопанска продукция, са само част от проектите залегнали в капиталовата програма на Община Поморие за настоящата  година. На провелото се вчера обсъждане на Проектобюджет 2013 в Поморие, заместник кметът по строителство, общинска собственост и устройство на територията инж. Кунчо Гайдов, изнесе основните параметри, залегнали в капиталовата програма.

Хандбалното игрище ще бъде обновено изцяло, ще се превърне в многофункционална спортна площадка за хандбал, волейбол, баскетбол, футбол, тенис на корт и тенис на маса. Улица „Солна” също ще бъде ремонтирана основно, а теренът пред банката на кръстовището с ул.  “Професор Стоянов” ще бъде оформен като паркинг. „По този начин се предвижда да бъде решен един основен транспортен проблем с трафика по тази улица” –  каза заместник-кметът Гайдов.

Проектът за изграждане на кръгово кръстовище на ул. „Княз Борис”, до манастира, е сред основните приоритети заложени в програмата на общината – стана ясно на срещата.

Дворът на манастира да се превърне в градски парк е друга идея на ръководството. Според проведените разговори, след изготвянето на проект и след одобрението му от Епархийския съвет, теренът ще бъде предоставен за ползване от Община Поморие. „Идеята е градинката пред читалището да се свърже с двора на манастира, за да се получи голям градски парк. Предвижда се тази година да се изгради и фонтан в кръглата зацветена площ на сегашната градинка” – сподели кметът Алексиев. Той  представи пред присъстващите скица от идеен проект за  изграждане на статуя на покровителя на Поморие Свети Георги.

Темата за изграждане на нова автогара също се обсъди с гражданите. Виждането на ръководството е, че тя трябва да се намира на входа на града от към Бургас.

Относно бюджета, заместник кметът по бюджет, финанси и счетоводни дейности Янчо Илиев изнесе подробни данни, събрани в презентация, от която става ясно, че макрорамката на бюджета на Община Поморие през 2013 година ще бъде над 23 млн. и 5 хил. лв. От тях около 8 млн и половина са държавен трансфер, около 13 млн. собствени приходи и над 2 млн. са неусвоен банков заем.

Кметът Иван Алексиев увери гражданите, че всеки значим проект ще бъде поставен за обществено обсъждане, за да чуят различните мнения и  да се вземе най-доброто решение за развитието на община Поморие.