06.01.2018

Навършват се 170 години от рождението на Ботев

Днес се навършват 170 години от рождението на Христо Ботьов Петков – Ботев. Неговият живот и дело оставят отпечатък в съзнанието на поколения българи. Ботев е изключителен поет, публицист и революционер, продължител на делото на Раковски и Левски, защитник на българския народ и правото му на самоуправление.

Пред бюст-паметника на Ботев в пространството пред НЧ „Светлина 1939“ Агатополски епископ Иеротей прочете заупокойна молитва. Кметът Иван Алексиев, председателят на Общински съвет Адам Адамов, заместник-кметът Кунчо Гайдов, директорът на дирекция Желязко Страволемов, общински съветници, общественици и жители поднесоха венци и цветя пред монумента.

Възпитаниците на ОУ „Христо Ботев“ гр. Поморие също поднесоха венци и цветя пред лика на поета. Учениците от VІ.А. и VІІ.Б. клас поставиха началото на извънкласните си изяви, посветени на патрона на своето училище. Тържеството за бележитата годишнина включваше литературна програма, прожекция на игрален филм и представяне на малко известни факти за националния ни герой. Обявени бяха различни конкурси, свързани с Ботев, за най-добре изработено табло, разказ, стихотворение и други.

До края на учебната година всички извънкласни изяви на поморийското училище ще бъдат посветени на 170 –годишнината от раждането на Христо Ботев и 140-годишнината от Освобождението на България.