01.08.2017

Националното сдружение на общините в Република България ще заседава два дни в Поморие

DSCN9301 (Medium)Две от постоянните комисии към Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ ще заседават в Поморие днес и утре /1 и 2 август/. Това са комисията по бюджет и финанси и по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. По този повод гости на града са кметове, председатели на Общински съвети, общински съветници, ресорни заместник-кметове, финансисти, одитори и данъчни експерти от различни по мащаб, практики и териториално разположение общини.

Като основна задача на двудневните срещи се откроява подготовката на предложения за усъвършенстване нормативната уредба и в частност подобряване на законопроекта за изменение и допълнение на ЗМДТ в раздел „Битови отпадъци”.

DSCN9280 (Medium)Кметът Иван Алексиев откри официално заседанието като домакин, пожелавайки плодотворна работа на всички участници: „Радвам се, че членовете на две от най-важните комисии в НСОРБ избрахте именно Поморие, за да проведете своите заседания”. Алексиев очерта и някои от по-наболелите проблеми, особено характерни за морските общини, а именно – коректното разпределяне на такса „смет” между гражданите и бизнеса, сметоизвозването през летния сезон и промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

След второто заседание в градската художествена галерия утре, комисиите ще обобщят резултатите и ще изготвят предложения до Народното събрание.