12.06.2017

С тържествен концерт и обещание за нови срещи приключи фестивалът на православната музика в Поморие

С тържествен концерт вчера /11.06.2017 г./ беше закрит XIV Международен фестивал на православната музика „Света Богородица – Достойно есть” в Поморие. Закриването се състоя в църквата „Свето Рождество Богородично”, като за въздействащата атмосфера допринесе не само лоното на храма, но и невероятните молитвени песнопения на отделните хорове.

Фестивалните участници имаха възможност да се включат в Божествената света литургия часове преди заключителния концерт. Те пяха на утринните служби в поморийските храмове, както и в две от църквите в Несебър и Бургас.

DSCN8031 (Medium)И тази година сред стотиците участници имаше хорове, които дебютираха на фестивала, но имаше и такива, за които събитието е станало част от личния им културен календар. Всички те бяха индивидуално оценени и удостоени с грамоти за прецизно музициране, ансамблова звучност, вглъбена интерпретация или успешен дебют. Кметът на община Поморие Иван Алексиев лично връчи на кмета на руския град Троицк Владимир Дудочкин и един по-специален диплом за дългогодишна подкрепа и принос в развитието на фестивала.

DSCN8159 (Medium)„Действително нашите хорове участват във фестивала от самото му създаване. Вече 14 години за нас това се е превърнало в традиция и имаме огромното желание тази дружба да продължи и за в бъдеще”, сподели Дудочкин по повод полученото признание.

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий също присъства на финалния концерт. Той изрази радостта си от успеха на XIV МФПМ „Света Богородица – Достойно естъ” и даде благословията си за следващото 15-то юбилейно издание.

DSCN8237(Medium)„Благодаря на всички организатори и участници за това, че за 14-та поредна година бяхте тук, огласихте града с ангелогласното си пеене и превърнахте Поморие в столица на православието. Ще ви очакваме  отново”, каза кметът Иван Алексиев в края на програмата.

На 11.06.2017 г.,  точно в последния ден на фестивала се навършиха 40 дни от кончината на един от неговите съоснователи – свещеноиконом Иван Стойков. Всички присъстващи направиха дълбок поклон пред паметта му и си обещаха да продължат духовната му инициатива.