08.06.2017

Уникални църковни песнопения ще огласят Поморие в следващите 3 дни

DSCN7861 (Medium) - КопиеПровеждан под патронажа на Н. В. Пр. Сливенския митрополит Иоаникий и кмета на Община Поморие Иван Алексиев, Международният фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно есть” е известен  със стройната си организация и високото художествено ниво. През 2017 е неговото 14-то издание и вчера се състоя официалното му откриване. По този повод в Поморие пристигнаха не само изпълнители от страната, но и хорове от Гърция, Македония, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна и Чехия.

DSCN7872 (Medium) - КопиеСъбитието отново привлече стотици хора както заради красивите песнопения, така и заради чудотворната икона с лика на Божията майка, пристигнала специално за 14-то издание на мащабния форум. С литийно шествие светинята беше пренесена до вратите на храм „Свето Рождество Богородично”, където Негово Високо Преосвещенство Сливенският Митрополит Иоаникий отслужи молебен и водосвет, в съслужие с местни и гостуващи духовници.

 „Поздравявам всички, които отново съвестно са се потрудили, за да се проведе и четиринадесетото издание на фестивала. Тази година виждам и много нови участници. Трябва да има една приемственост между хоровете, защото всички вие сте се отдали на музиката и възпявате Господа. Това е DSCN7896 (Medium) - Копиеправилният подход, правилният път, за да съществува този фестивал”, каза митрополитът, давайки своята благословия.

От сцената на НЧ „Просвета 1888” заместник-кметът Янчо Илиев също поздрави всички организатори, зрители и участници и откри фестивала.

В рамките на четири дни /от 07 до 11.06.2017 г./ ще бъдат представени уникални солови и хорови изпълнения. В църквата „Свето Рождество Богородично” миряните ще имат и възможността да се поклонят пред иконата „Света Богородица – Достойно есть”. Пълната фестивална програма, може да видите ТУК.