07.06.2017

Добрата новина: Голяма светиня пристигна в Поморие и ще остане 4 дни

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЧудотворната икона на „Света Богородица – Достойно ест“ пристигна в Поморие по повод 14-то издание на международния фестивал за православна музика, носещ нейното име. С разрешението на Светия Синод и благословията на Негово Светейшество Български патриарх Неофит, светинята напусна пределите на софийския храм-паметник „Свети Александър Невски”, за да пропътува пътя до морския град. За четвърти път стотици миряни ще имат възможността да се докоснат до лика на Божията майка.

Вярва се, че молитвите пред светинята от Атон помагат на хората за здраве и благоденствие. Иконата ще бъде посрещната в центъра на града, от 17.00 часа днес /07.06.2017 г./ с литийно шествие и молебен, отслужен от Сливенския митрополит Иоаникий.

„Света Богородица – Достойно есть“ ще бъде изложена за поклонение в храм „Свето Рождество Богородично“ до края на фестивала.  На 11.06.2017 г. /неделя/ иконата ще бъде временно поставена и в манастир „Свети Георги“.

„Света Богородица – Достойно есть“ е осветена в Света гора и е точно копие на оригинала. Атонско предание от X вeк разказва, че на 11 юни 982 г. благочестив отшелник се молел пред образа на Богородица. На вратата потропал пътник. Отшелникът отворил и го поканил вътре.

Двамата започнали да се молят, но когато трябвало да възпеят Божията майка, пътникът казал на отшелника, че занапред тя ще бъде възпявана винаги с „Достойно есть”. За да увековечи чудните слова, гостът ги написал с пръст върху мраморна плоча, а тя поддавала под пръстите му сякаш била от восък.  От 11 юни 982 г. до ден днешен тези слова не са променяни: Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице, присноблажена и пренепорочна Майка на нашия Бог”.  Пътникът, който оставил словата, бил самият Св. арх. Гавраил, изпратен да ги предаде на християните.

Изпращайте ни своите добри новини, вдъхновяващи истории, интересни снимки или постижения за гордост на еmail: dobrata_novina@abv.bg или във Facebook:  @PomorieMunicipality

Нека поощряваме добрите примери!

Разгледайте и другите публикации от рубрика "Добрата новина":