02.06.2017

ОУ „Христо Ботев“ – Поморие чества 85 години от създаването си и се преклони пред своя патрон

Днес всички българи прекланят глава пред подвига на Христо Ботев и четниците му.

Преди 141 години вражески куршум застига великия поет и революционер. В зверски потушеното Априлско въстание Ботевата чета за последен път достойно се сражава за свободата на Родината.

В град Поморие преклонението пред безсмъртните национални герои започна в 10.00 часа, в салона на НЧ DSCN7558 (Medium)„Светлина 1939“. Там възпитаниците на ОУ „Христо Ботев“ – Поморие отдадоха дължимата почит на своя патрон и отбелязаха 85  години от създаването на учебното заведение.  Юбилейното тържество беше наситено с история, песни и танци, но и с много награди, които дългогодишните преподаватели в училището получиха. За своята работа директорът г-жа Кръстинка Цветкова също бе отличена – Министерството на образованието и науката я удостои с високото отличие „Неофит Рилски“.

В края на програмата пред бюст-паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя. При воя на сирени всички сведоха глави и коленичиха близо до земята, родила хиляди герои, пропита с кръвта им и пазеща спомена за тях.

На церемонията присъстваха заместник-кметът Илия Джингов, заместник-председателят на Общински съвет – Поморие Юсеин Мехмед, директорът на дирекция Желязко Страволемов, общински съветници и общественици.