15.05.2017

Кметът Иван Алексиев: Настояваме волята на дарителя да бъде спазена и държавата да започне да полага адекватни грижи за Военния санаториум

Какво направиха синдикатите при това масово уволнение, защо никой не защити хората? Къде потъна 1 млн.лева, който беше даден на „Вита”? Изразходвана ли е сумата и защо за 3 месеца не се направи и една стъпка, за да стартират процедурите за избор на фирма, която да ремонтира санаториума? Сто дни безвремие и бездействие! Поморие и поморийци не заслужават подобно отношение!

Това каза кметът на община Поморие Иван Алексиев днес, по време на нарочна пресконференция относно Болницата за долекуване, продължително лечение и рехабилитация БДПЛР „Св. Георги“ – Поморие.

DSCN7097 (Medium)На 13 май се навършиха 100 дни откакто лечебното заведение спря да работи и да обслужва пациенти, a 72 души останаха без работа. Причината санаториумът да затвори врати беше решение на Министерски съвет, с което той трябваше да бъде изключен от активите на ВМА и да премине в активите на дружество „Вита” – Велинград.

Проверка установи, че към момента прехвърляне не е извършено, а колкото повече време минава, толкова повече инсталациите и сградния фонд са обречени на разруха.

Кметът Иван Алексиев категорично заяви, че ще поиска подновяване на акта за дарение, с който Анхиалска община дарява лечебницата на държавата. В писмо до настоящия Министър на отбраната ще бъде поискана и вътрешна проверка по случая, както и предприемане на адекватни действия за спасяването на санаториума.

 „Имотът е дарен на държавата и през цялото време ние отстояваме именно това решение – не да премине в частно търговско дружество, не да си го вземе общината, а да бъде запазен според волята на дарителя от уважение към армията, към патрона на града ни и към предците ни”, добави още той.