07.05.2017

Кметът Иван Алексиев: Трябва държавата да повярва на кметовете и общините

chf

Снимка: Борислав Пенков

Интервю на Силвия Шатърова,
в-к „Черноморски фар“, 
от 6.05.2017 г.

– Г-н Алексиев, на какъв етап е подготовката за  предстоящият туристически сезон?

–  За празника на града днес очакваме много гости и приятели. В момента изкърпваме основно градската пътна мрежа, защото от тежката зима част от асфалта се напука и е нормално да я подменим, предстои полагане на маркировка и освежаване, както и нови пешеходни пътеки в града и новия квартал. До 15 май ще сме приключили на територията на целия град, за да можем да посрещнем спокойно настоящия сезон. В момента не се извършват големи инфраструктурни проекти, които да попречат на туристическия сезон, довършваме само няколко блока по енергийна ефективност.

Приключихме един разрушен участък на крайбрежната алея, като го реновирахме, монтираме осветление там. До 15 май Поморие ще посрещне първите си туристи.

– Какви са сигналите от бранша за лято 2017?

– Миналото лято беше успешно, браншът също го заяви, предварителните разговори, които съм водил, показват същата тенденция, има голям интерес и се очаква добър сезон, другото, което ми дава оптимизъм, е силният зимен сезон, защото, когато той е добър, се мултиплицира и върху летния.

Всички хотелиери казват, че базите им вече са резервирани на 100 процента по предварителните записвания.

Предстоят ни разговори за летния сезон, ще има доста командировани полицаи. Ще разчитаме те да пристигнат по-отрано.

Насочихме се в посока да превърнем Поморие в семейна дестинация, затова се изисква градът да е спокоен. През последните години нямаме оплакване за силен шум на тел.112.

-Как ще се справите с автомобилите в центъра на града през лятото, ще има ли нови паркинги?

-Предвиждаме на едно – две места нови. Искам да отбележа за паяка, че той е общински. Общината провежда тази дейност, като я регулира и контролира. Идеята е не да вдигаме коли, а да има превенция и регулация, ще има още паркоместа, които ще бъдат безплатни. На територията на Поморие има два платени паркинга, а останалите – не. Търсим баланса, като 30% да са платени и останалите-свободни.

Ще открием още един голям паркинг на новото рибарско пристанище, той ще е платен, защото там ще има 24-часова охрана и видеонаблюдение. Голям е проблемът при паркирането в старата градска част.

– Битката за Военния санаториум, защо я поведохте?

– Не я поведох аз, а други хора и времето показа, че правилно съм застанал зад него да го защитя. Трети месец той не работи, хората са на борсата. Притеснителното е, че след третия месец са отишли и са попитали главния лекар какво се случва, защото все пак е месец май. Отговорът му бил, че няма да се разсърди, ако си намерят друга работа.

– Това означава ли, че през лятото той няма да работи и ще бъде затворен?

– Нямам официална информация, получаваме разнопосочна. Според една, че може да отвори през май, а после да затвори отново за ремонт през есента. Наш общински съветник, който много защитаваше преминаването на санаториума към дружество ВИТА, заяви преди седмица, че все още той не е прехвърлен към дружеството. В момента Военният санаториум не е в активите на ВМА с решение на Министерски съвет от 2 февруари и не е вписан в активите на ВИТА-Велинград. Къде е в правния мир? Такъв субект на практика няма.

Това не е моя битка, която аз съм поел и на всяка цена държа да мине към общината, други хора я подеха за унищожаването му. Аз я започнах, за да можем да го спасим. Ако той беше прехвърлен в активите на общината, нямаше да затвори нито един ден, имахме направена организация веднага да направим ремонт и как да подобрим базата. Той може да се самоиздържа. Съседният санаториум е ярък пример за това, а в случая удариха ключа, зарязаха всичко, сега как ще започне отново дейност?

– Ще поискате ли ревизия на сделката от новия военен министър?

– Задължително, в първия ден, когато служебният министър пое ресора, аз го сезирах, отговорът му беше стандартен като на предходния. Чакам новия кабинет и ще поискам преразглеждане на сделката. В същото време по сметката на ВИТА има преведени 1 млн. лева за ремонт на сградата. Има ли ги тези пари, няма ли ги, коя беше причината да се направи сделката и да не се осъществи, там има срокове. Ще държа онези, които са виновни, да понесат отговорността си.

– Общината изпълнява проект за подобряване състоянието на МБАЛ-Поморие, какво е то?

– Такова, каквото на останалите общински болници на територията на държавата. НЗОК удържа 20%, казва, че няма да превежда този процент, сега налага допълнително още 15% удръжка. Не може да изработиш 100, а да ти дадат 80%. Лекарите работят, а реално не си получават парите. Системата за финансиране на общинските болници е сбъркана. Трябва да се промени много малка част от българското законодателство, за да може да функционират общинските болници. Законът не им позволява да бъдат конкурентни на частните.

Болницата е търговско дружество, но ние субсидираме дейността, отделно имаме ангажимент да подобряваме сградния фонд, да закупуваме техника, правим го по проекти. Оборудвахме нова лаборатория, водим разговори за закупуване на скенер. Медицинският персонал обаче не получава това, което е заработил и хората се демотивират. Ние като Община няма как да финансираме търговско дружества за заплати, единственият възможен вариант е чрез кредит. Всяка общинска болница тегли кредити, за да може да си запази специалистите и поради тази причина нашето лечебно заведение тръгна да тегли кредит в размер на 100 000 лева, защото няма как да им осигурим субсидия, за да си получат заплатите. Дали Общината ще отпусне заем, или те ще теглят кредит от банка, това е все заем. Идеята беше да се обърнат към банка и да си вземат кредит, за да могат регулярно да си покриват задълженията. Общината може да отпусне заем, но ще попитат защо го прави. Те са търговско дружество по закона, а нямат право да развиват търговска дейност, а защо ги направиха такива? На практика са в неравнопоставеност. Имаме задължения към доставчици, които са разсрочени във времето, нормално е да се дадат първо заплатите на хората, а след това – на доставчици.

Трябва да се предприемат действия общинските болници да минат на друг метод на работа, те не трябва да са търговските дружества, а да са лечебни заведения, би следвало да имат право да извършват лабораторни изследвания, да разположат  аптека, която да обслужва всички, а не само болните настанени в болницата. Ние имаме 10 лежащо болни, защо да я правим тази аптека. На практика ние не можем да се сравняваме с която и да е УМБАЛ или МБАЛ.

– През август миналата година заявихте намерение да поискате куполната гробница от държавата, за да я стопанисва Общината, докъде достигна процедурата?

– До никъде, поех ангажимент, внесох докладна, поискахме я от държавата, но няма никакво движение.

Тъжното е, че на всички искания както за куполната гробница, така и за Военния санаториум, и за общинските гори отговорът на държавата е един и същ: „Общината не е добър стопанин“, а в същото време гледаме как пустеят държавни сгради и терени. Ще се върна на тема гори, където пак не сме добър стопанин. В момента камионите вървят един след друг с билети за рязане на дърва точно в тези гори, за които имахме лесоустройствен план да няма поголовна сеч. Държавата трябва да повярва в нас – кметовете и общините. Ние не сме бандити, ние сме всеки ден сред хората и на светло.

– Този въпрос го поставихте на Бойко Борисов по време на предизборната кампания, но Ви беше отговорено, че ако Вие сте съвестен, има не чак дотам съвестни в други части на страната и законът трябва да е еднакъв за всички.

– Защо трябва да ни слагат всички под един знаменател? Преценете кой си върши работата и му дайте възможност да продължава да го прави. Ние загубихме 1 млн. лева пари от тези гори, загубихме социална политика, която провеждахме, давахме дърва на социално слаби, отворихме две нови предприятия – „Общински гори“ и „Озеленяване“. Преди тях Общината е плащала над половин милион лева на година за озеленяване. След като ги създадохме, зелената система бе поддържана добре, градът бе чист. Сега се наложи хората да бъдат съкратени, а ние отново ще даваме пари за тази дейност, но на външна фирма. Това ли е добрият стопанин?

– Проектът за Ботаническата градина и той ли ще пропадне?

– Да, един невероятен проект. Военният санаториум – пропадна, ако държавата няма воля да промени закона, и МБАЛ ще си замине, куполната гробница не ни я дават.

С ботаническата градина имаме възможност да направим една невероятна туристическа дестинация, за да си остави туристът парите тук. Идеята с пристанищата пак беше същата – да се пътува от Несебър, до Созопол през Поморие. Остров Свети Иван в Созопол защо не го дадат на Общината? Вижте примера с остров Света Анастасия, ако не беше даден на Бургас, сега щеше да пустее. Ние имаме ползи от това, ежедневно от тук туристи тръгват, за да посетят Света Анастасия. Не е толкова сложно, но е въпрос на воля и преценка, дано новите министри погледнат по друг начин на кметовете и на общините.

– С какви нови проекти ще кандидатства Общината за еврофинансиране?

 – Програмният период 2014-2020 е отворен, но първите години се оказаха нулеви, имаме готовност да участваме, дано в края на програмния период да не правим всичко накуп. Очакваме реализиране на втория етап на рибарското пристанище. Първия го въведохме в експлоатация, вторият е пред довършване, като окончателно ще бъде затворено и ще има понтони, проектът е по програма“Рибарство и аквакултури“.

Работим и по програмата за енергийна ефективност, санираме осем жилищни блока, предстоят още девет по „Региони в растеж“, към това се добавят и пет обществени сгради за саниране.

Очакваме да кандидатстваме с два проекта по програмата за „Селските райони“ като единият е изключително важен, с него ще се изгради пътят Поморие – Каменар, защото свързва всички села от вътрешността на общината с Поморие. Очакваме правителство, което да заработи и да одобрява проекти.