27.04.2017

Официално представиха втория том на сборника „Известия на Исторически музей- Поморие”

musey (2) (Medium)

Вторият том от сборника „Известия на Исторически музей- Поморие” бе издаден по повод тазгодишните чествания на 20 години от откриването на Исторически музей /ИМ/ – Поморие и 15 години от създаването на Музея на солта.

След всъпителните думи на директора на ИМ-Поморие Антон Карабашев, доц. д-р Сергей Торбатов от НАИМ към БАН – рецензент на изданието, представи статиите в раздел Археология.

Доц. д-р Катерина Венедикова – един от водещите български тюрколози-османисти, представи статиите, свързани с историята и етнографията на Анхиало и прилежащия му регион от XV век до наши дни.

„Трябва да знаем историята си и да помним миналото си, за да бъдем силни и да вървим напред. Заради това, че в Поморие до преди 20 години нямаше исторически музей, много от ценните ни находки, в момента се намират във витрините на съседни на нас музеи – в Несебър и в Бургас. Днес, с достойнство отбелязваме годишнината от създаването на Исторически музей Поморие и използвам случая да благодаря на всички, които през годините са работили и са помагали за обогатяването на експозициите и в двата музея. Благодаря на г-н Карабашев и неговите колеги, за усилията, които полагат, историята ни да достигне до повече хора.”, каза кметът Иван Алексиев по време на събитието, което се проведе в залата на Градска художествена галерия „Дечко Стоев“.

В изданието са включени най-новите научни работи на известни археолози, историци и етнографи, фокусирани както върху  историческото минало и културно богатство, така и върху многообразието на Поморие и прилежащия му регион.

Сборникът може да бъде закупен в Исторически музей – Поморие и в Музея на солта.