27.02.2017

В община Поморие традициите на деня за прошка бяха спазени

На Сирни Заговезни, ден преди началото на Великите пости, поморийци отново си дадоха среща, за да си поискат прошка и да станат част от ежегодния весел карнавал в салона на НЧ „Просвета 1888”. Празникът започна с шествие на маските по централната пешеходна улица на града и продължи с дефиле на сцената на читалището.

Усмихнатите приказни герои, клоуни, кукери и животинки прогониха злите сили и спечелиха овациите на публиката. Сред участниците в 20170226_183838 (Medium)програмата вчера бяха мажоретките от Танцова формация „Фреш” при НЧ „Просвета 1888”, балеринките от Балетна школа „Елеганс” и първокласниците от СУ „Иван Вазов” Поморие.

С почит към народния календар, хората от Ахелой и Каменар също отбелязаха Прошка. Заедно с кметовете на двете населени места Иван Георгиев и Петко Петков към празниците там се присъединиха и кметът на община Поморие Иван Алексиев, заместник-кметът Янчо Илиев, председателят на Общински съвет – Адам Адамов и общински съветници.

Навсякъде бяха запалени ритуални огньове, защото се вярва, че огънят на Сирни Заговезни изгаря негативното, а прескачането му очиства тялото и душата.

Кукерските дружини в Ахелой цял ден „плашиха” Злото, като по традиция денят завърши в двора на ОУ „Христо Ботев” с цветно празнично хоро.