14.02.2017

Днес е денят на виното и любовта, честит празник

14 февруари е празникът на виното и любовта – „Свети Валентин“. Романтичната традиция на този ден датира от векове и се отбелязва по целия свят от хора с различни религии и култура.

Много са легендите за Свети Валентин, но една от най-интересните разказва за млад лечител с това име, живял през I в. пр. Хр. Младежът имал чудодейни способности на изцерител, но заради тях и вярата си бил хвърлен в тъмница. В затвора той излекувал сляпата дъщеря на надзирателя. Веднага щом прогледнало, момичето се влюбило в затворника, двамата се заобичали, но Валентин бил осъден на смърт. В последните си мигове той изпратил на любимата си бележка, написана върху парче от своята дреха с формата на сърце и подпис: „Твой Валентин“. Така възникнал обичаят да се разменят любовни послания или т. нар. валентинки.

Сред съвременните символи на любовта са сърцето и образът на крилатия Купидон, известен още като Ерос и Амур. Този бог си правел шеги с хората и безпогрешно ги целил с любовни стрели. Дори веднъж улучен от тях, човек се влюбвал силно и безрасъдно. От тук идва и вярването, че любовта е сляпа…
DSCN11658 (Large)

Ако имате добър пример, вдъхновяваща история, интересна фотография или постижения за гордост на града и страната ни, споделете ги на еmail:
dobrata_novina@abv.bg или във Facebook  @PomorieMunicipality

Разгледайте и другите публикации от рубрика "Добрата новина":