01.02.2017

Трифоновден е, честит празник!

На 1 февруари /нов стил/ българската православна църква почита паметта на един от най-славените светци лечители – Свети Трифон. Заради силната си вяра още на младини той би дарен от Бог със способността да лекува, но отново заради вярата загинал мъченически.

holidays_1Много са легендите, разказващи за живота на светеца, но една от най-популярните го обвързва с Божията майкаВеднъж, когато Трифон зарязвал лозето, сестра му Богородица минала покрай него с детето на ръце. Тя го поздравила, а той непочтително рекъл: “Мома си, пък син имаш”. Обидена, Богородица се прибрала у дома и заръчала на майка си да занесе на лозето чиста кърпа и сол, защото брат ѝ си е отрязал носа. Когато майка ѝ отишла, видяла, че Трифон все още работи и че е добре. Разказала за думите на сестра му, а той с насмешка отвърнал:” Аз не режа така, а така!”… И като замахнал да покаже си отрязал носа. Ето защо светецът е наречен от народа „Зарезан”.

По стар обичай днес се прави ритуалното „зарязване“. Мъжете отиват сутрин на лозето, отрязват 3 пръчки от лозите и ги поливат с вино. Лозите се пръскат със светена вода и с пепел от огнището от Бъдни вечер.

Днес празнуват всички лозари, градинари и кръчмари. Честит празник и на всички именици!

Ако имате добър пример, вдъхновяваща история, интересна фотография или постижения за гордост на града и страната ни, споделете ги на еmail:
dobrata_novina@abv.bg или във Facebook  @PomorieMunicipality

Разгледайте и другите публикации от рубрика "Добрата новина":