13.01.2017

Отбелязваме 139-тата годишнина от рождението на Яворов

DSCN4065 (Large)Преди 139 години на днешната дата се е родил Яворов – литературен талант, символист, революционер, сложна и противоречива личност, мислител с неспокоен дух.

Макар да е живял за кратко в някогашното Анхиало, Пейо Крачолов и неговото творчество остават живи тук не задълго, а завинаги. С гордост и признателност днес жители и гости на Поморие се събраха при Яворовите скали и положиха цветя пред паметника на твореца.

„Това място е много специално за нас, тук идваме не само по поводи като днешния, а когато искаме да DSCN4055 (Large)останем насаме със себе си или когато искаме просто да помълчим, за да чуем въздишката на поета – сподели Мария Ралева от народно читалище „Просвета 1888” и добави – Горди сме, че в Поморие вече 58 години пазим традицията на Яворовите тържества. Поклон, поете!”

Венци и цветя бяха поднесени и от кмета на община Поморие Иван Алексиев, заместник – кмета Янчо Илиев, директора на дирекция Желязко Страволемов, представители на НЧ „Просвета 1888” и общественици.