28.10.2016

Добрата новина: Уникални творби на български класици, изложени в новата градска галерия на Поморие

Новата градска художествена галерия в Поморие до броени дни отваря врати, за да посрещне първите таланти и ценители на изкуството.unnamed

Дългоочакваният културен дом вече е приютил десетки творби, част от съществуващия местен фонд на движимо и недвижимо духовно наследство. За първи път обаче в Поморие ще бъдат изложени и уникални платна и пластики, създадени преди повече от 100 години от класиците в българското изобразително изкуство.

Владимир Димитров – Майстора, Иван Мърквичка, Димитър Гюдженов и Дечко Узунов са част от именитите автори, чиито творби гостуват в Поморие, специално за откриването на градската художествена галерия. Те ще бъдат изложени до 10 декември 2016 г., благодарение на БХГ „Петко Задгорски“, ХГ Казанлък, ХГ „Илия Бешков“ – Плевен, ХГ Стара Загора, ХГ „Никола Маринов“ – Търговище и ХГ „Елена Карамихайлова“ – Шумен.

Откриването на градската художествена галерия в Поморие ще се състои на 01.11.2016 г. /вторник/ от 11.00 часа, като участие в него ще вземат вокален ансамбъл „Фортисимо” и музиканти от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. Заповядайте!

Изграждането на галерията се извърши по проект „Осигуряване на достъп до културно наследство и културни продукти в Община Поморие чрез отваряне за посещения на сгради с културно-историческа стойност и разработване на нови дигитални съдържания в областта на културното наследство“, като получи 100 % безвъзмездна финансова помощ по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства”, финансирана чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП)  2009-2014 г.

Ако имате добър пример, вдъхновяваща история, интересна фотография или постижения за гордост на града и страната ни, споделете ги на е-mail:dobrata_novina@abv.bg или във Facebook  @PomorieMunicipality

Разгледайте и другите публикации от рубрика "Добрата новина":