12.08.2016

Античната гробница в Поморие ще кандидатства за списъка на световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО

Дискусията „Чудесата на Поморие – нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона“ протече днес при засилен интерес. Като домакин на форума, кметът Иван Алексиев официално откри дискусията. „За мен е голяма чест чудесата на Поморие да станат част от чудесата на България. Моето желание е този паметник да стане възможно по-достъпен за повече гости и туристи. Гробницата е изключителна държавна собственост, обект с национално значение. Теренът около нея обаче е собственост на Селскостопанската академия. До гробницата се намира Институтът по южни култури, който е със затихващи функции.

Туристическият бранш отправи предложение там да се направи Ботаническа градина с южни култури и целият район да стане една чудесна атракция“, коментира Алексиев. Той допълни, че общината е готова да гласува предложението за промяна на собствеността още на следващата общинска сесия през септември, след което да го внесе в областната управа на Бургас, информирайки за това министерството на културата и земеделското министерство.

Официални гости на широкото обществено обсъждане, организирано от вестник „Стандарт“, бяха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, сливенският митрополит Н.В.Пр. Иоаникий, зам.-областният управител на Бургас Севдалина Турманова, проф. Божидар Димитров, проф. Николай Овчаров, председателят на БУБСПА Стефан Шарлопов, учени, археолози, историци и представители на туристическия бранш от града и региона.

14001971_10207210585803870_1617511560_o„Държа Античната куполна гробница да се предаде на община Поморие. (…) Убеден съм, че Иван Алексиев ще се грижи много добре за гробницата и ще я развие като проект“. Това заяви шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и изтъкна, че Античната куполна гробница е уникален паметник и може да се превърне в нещо изключително интересно и атрактивно. Проф. Димитров подкрепи инициативата на кмета Алексиев, както и идеята за създаване на Ботаническа градина в прилежащото пространство.

В заключението си професорът предложи да бъде изграден и голям монументален паметник по повод навършването на 1100 години от битката при река Ахелой догодина. Да съдейства лично за последното се ангажира и проф. Николай Овчаров, тъй като според него става въпрос не само за изграждане на един паметник, а за цялостно честване, което да остане в съзнанието на хората.

Екоминистърът посочи, че реализираният наскоро в община Поморие проект за модернизация и разширение на ВиК-мрежата също е помогнал и на археологията. „Вярвам, че има връзка между човека и природата. Вярвам, че географското местоположение на Поморие е в основата на богатата му история. Тук съм, защото мога да бъда гарант за община Поморие“ добави още министър Василева.

13978204_10207210587003900_86628331_oС предложение в дискусията се включи и професор Нешева, според която поморийската гробница – мавзолей е изключително ценен исторически обект, съпоставим с Боянската църква „Св. Никола и св. Пантелеймон“. Базирайки се на това твърдение, тя предложи да се инициират необходимите процедури, които да доведат до включване на „Кухата могила“ в списъка на световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

Всички присъстващи се обединиха в подкрепа на общината и кмета Иван Алексиев, като главният редактор на вестник „Стандарт“ Славка Бозукова очерта основните предложения и поетите ангажименти  по време на днешната среща:

  1. През октомври община Поморие чрез Областна управа да внесе предложение до Министерствата на земеделието и културата за прехвърляне собствеността върху Куполната гробница и прилежащите й зони.
  2. Да бъде разгледано предложението за изграждане на монументален паметник по повод навършването на 1100 години от битката при река Ахелой и честването да се проведе под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов.
  3. В началото на септември в Куполната гробница да се проведе „урок по родолюбие“.
  4. Да се стартира нова програма, която ще подпомага общините при стопанисването на минералните извори и която да улесни община Поморие при грижата за природните й дадености.
  5. Да се организира тристранна среща с представители на Ботаническата градина при БАН, където министър Василева да е гарант за работата на общината и кмета.
  6. Да се акцентира върху СПА услугите, балнеологията и културно-историческото наследство, с цел удължаване на туристическия сезон в града и региона.
  7. Да се направят постъпки към включването на „Кухата могила“ в списъка на световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

„Оптимист съм и вярвам, че така заставайки заедно – църква, държава, община и бизнес можем да постигнем високи резултати“, сподели кметът Алексиев в края на дискусията.