01.07.2016

Община Поморие представи своите добри практики на кръгла маса, посветена на спорта

laskaУспешно проведената кампания „Да раздвижим Поморие”, беше повод зам.-кметът на Община Поморие Илия Джингов и експертът по спорт Аделина Чолева, да вземат участие в кръгла маса на тема „Европейски ден на спорта в училище – инструмент за преодоляване на обездвижването при младите хора”.

Събитието, организирано от сдружение BG Бъди активен, национален координатор на кампанията Now We MOVE за България, се проведе на 24.06.2016 г. в гр. София.

Програмата на кръглата маса включваше говорители и представители на различни сектори, между които Унгарската федерация за спорт в училище, Центърът за развитие на човешките ресурси и представители на обществени и младежки организации, агенти на движението. Разискваните теми бяха свързани с добрите практики за насърчаване на здравословния начин на живот и физическа активност.

Аделина Чолева представи политиката на Община Поморие  за стимулиране на здравословен начин на живот и физическа активност на местно ниво, с проведената през месец май кампания „Да раздвижим Поморие”. Месецът на спорта в Поморие стартира с информационна среща-семинар, в която се включиха над 25 участници – представители на учебни заведения и спортни клубове. В рамките на целия месец май, в Поморие се проведоха десетки събития и инициативи, популяризиращи ползите от физическата активност. По желание и с помощта на директорите sertifikatна училищата и детските градини от общината, се въведе утринна гимнастика в учебните заведения и се организираха различни спортни и забавни игри. В сутрешното раздвижване се включиха и децата от Центъра за настаняване от семеен тип в Поморие.

Едни от най-атрактивните спортни събития бяха училищният маратон и фолклорно надиграване, бебешкият спортен празник и събитието „Активна събота”, осъществено с помощта на сдружение „BG Бъди активен”.

Всички участници в кампанията „Да раздвижим Поморие” получиха поощрителни награди и подаръци от Община Поморие.

P1240652 (Medium)Зам-кметът Илия Джингов запозна присъстващите със стремежа на общинското ръководство за развитие на детския спорт. Той подчерта, че благодарение на политиката на Община Поморие да осигурява безплатна база, треньори и екипировки на децата, в спортните школи в общината тренират над 1 000 деца, заради което през месец април тази година, министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи наградата в категорията „Инвеститор в спортни таланти на България за 2015“ на кмета на Община Поморие Иван Алексиев. Полученият приз е за целенасочената политика, в последните 5 години.