06.05.2016

Скулптурната композиция на „Свети Георги Победоносец“ днес бе тържествено открита

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОфициалното откриване на бронзовата фигура на Свети Георги Победоносец ознаменува началото на днешния светъл празник в Поморие. За да бъдат част от значимото събитие, стотици жители и гости на града се събраха в пространството пред едноименния манастир. Сред тях бяха и специалните гости от побратимените ни градове в Гърция, Турция, Румъния и Унгария.

Новооткритият символ на вярата и закрилник на Поморие получи благословия лично от Н. В. Пр. Сливенския митрополит Иоаникий: „Всяко едно добро нещо оставя трайна следа не за дни, не за месеци, не за години, а завинаги, но само, когато е направено с любов и вяра. Днес преди всичко трябва да благодарим на творците, които са се потрудили за създаването на този свят образ”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНегово Високопреосвещенство пожела на всички сили, здраве и дълголетие и изказа благодарност към кмета Иван Алексиев за поканата и честта да освети скулптурната композиция.

Самата идея за фигурата покровител  се ражда преди близо 3 години по предложение на Консултативния съвет по икономическо развитие и растеж към кмета на община Поморие Иван Алексиев. За целта бе учредена Фондация „Поморие”, популяризираща културно-историческото и духовно наследство на града. По този начин проектът бе изцяло финансиран със средства от дарения, а реализирането му бе съпътствано от многократни консултации относно външния вид и позиционирането на монумента.

„Горд съм, защото това се постигна с усилията и енергията на много хора. Повод за гордост е, че всеки дари от сърце. Само добрият човек дарява, а ние поморийци сме истински и добронамерени“, с нескрито вълнение сподели кметът на община Поморие. По-късно той представи и четиримата изкусни творци, посветили цялото си време и енергия в създаването на внушителната фигура. Христо Георгиев, Стефан Вепшек, Пенчо Шейтанов и Руслан Русев бяха удостоени с плакети и грамоти – израз на признателност към всеотдайната им работа.

Дейностите по издигане на сложната композиция в близост до манастира започнаха през месец октомври 2015 г., когато отделните елементи на фигурата бяха успешно транспортирани от столицата. Инсталирането продължи няколко дни, след което последва и цялостното облагородяване на прилежащото пространство. В резултат на всички тези колективни усилия и труд бронзовата фигура се извисява на близо 7 м, тежи над 3 тона и днес бе разкрита  в цялото си величие и красота.