21.10.2015

Започна изграждането на монумента на Свети Георги Победоносец

Бронзовата фигура на Свети Георги Победоносец пристигна късно снощи в Поморие, пропътувала дългия път от София. Композицията бе транспортирана на части и от днес започна работата по нейното инсталиране, като монтажът вероятно ще продължи няколко дни.

Величественият монумент се намира в пространството пред Манастир „Свети Георги” и обещава да се превърне в една от най-ярките емблеми на Поморие. Създаването й бе по предложение на Консултативния съвет по икономическо развитие и растеж към кмета на Община Поморие за мандат 2011-2015 Иван Алексиев.

Почти 2 години течаха консултации относно външния вид и позиционирането на монумента. Макет на композицията бе представен още в началото на 2015 г. в залата на НЧ „Просвета 1888”. Одобрен от обществеността и църквата, в лицето на  Н. В. Пр. Сливенския митрополит Йоаникий и съгласуван с игумена на манастира – Агатополския епископ Йеротей, проектът е изцяло финансиран със средства от дарения. За целта бе учредена Фондация „Поморие”, популяризираща културно-историческото и духовно наследство на града ни.

Издигнат върху бетонов постамент, покровителят на Поморие се извисява на повече от 5 метра и тежи близо 3 тона. В идеята и изработката на скулптурата се посветиха трима талантливи млади творци.

След приключване монтажа, предстои патиниране на паметника на Свети Георги Победоносец цялостното облагородяване на пространството около него.