21.01.2015

Идеята за изграждане на скулптура на Свети Георги получи одобрение от обществеността

OLYMPUS DIGITAL CAMERAМакетът на скулптурната композиция на покровителя на Поморие, който е изложен във Читалище „Просвета 1888”, беше официално представен пред жителите на града. На събитието присъстваха учредителите на Фондация „Поморие”, чиято първа задача е да подпомогне изграждането на монумента. В знак на подкрепа към каузата присъстваха и заместник-областният управител на Бургас Севдалина Турманова и Агатополският епископ Иеротей.

„Манастир „Свети Георги Победоносец”, както и аз като епископ и викарий на Негово Високо Преосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, подкрепяме идеята за изграждането на скулптурата. Тя ще бъде един символ на победата на доброто над злото” – каза епископът.

Пластичната композиция ще бъде реализирана от младите скулптори Христо Георгиев и Милен Каменов.

„Преди около две години започнахме да правим консултации затова как да изглежда и къде да бъде позициониран монументът. Скулпторите представиха няколко проекта. Стойността на реализацията  е около 250 хиляди лева. Всеки от нас може да допринесе за тази благородна кауза, като дари средства по банковата сметка на фондацията или чрез изпращане на SMS.„ – призова гражданите Милчо Талев.

Високата пет метра бронзова фигура ще бъде издигната в средата на кръстовището до манастир „Свети Георги Победоносец”. Предвижда се тя да бъде завършена до празника на града.

10706311_10202674138441987_248777770_n (Small)„… твърдо подкрепям идеята за ситуиране на „Пластична символна композиция на Св. Георги” в кръга на това пътно кръстовище. Тук емблемата на града ще се вижда от всички посоки, водачите на МПС ще бъдат допълнително респектирани да намалят скоростта, а пътниците да се любуват на красивата пластика” – казва в становището си до кмета арх. Камен Шипков.

Скоро на уеб страницата на Община Поморие ще бъдат оповестени банковата сметка и единният дарителски номер (DMS) на Фондация „Поморие”, която е учредена с цел популяризиране на културно-историческото и духовно наследство на Поморие. Всеки гражданин, който подкрепя инициативата, ще може да дари сума, според възможностите си, за изграждане на скулптурата на покровителя на Поморие Свети Георги Победоносец.