09.04.2014

Община Поморие, съвместно с общините Айтос и Руен ще вземе участие в туристическата борса „Културен туризъм” във Велико Търново

logo_BG (Medium)Община Поморие в партньорство с общините Айтос и Руен ще вземе участие в Международната туристическа борса  „Културен туризъм”, която ще се проведе от 10 до 13 април 2014 г. в галерия „Рафаил Михайлов” – Велико Търново. Събитието ще се проведе под патронажа на Министерство на икономиката и енергетиката.

Участието на Общините Поморие, Руен и Айтос на общ щанд е в рамките на проект: „Развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на туристически район Поморийски залив и Източна Стара планина”, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/3.2-02/2011.

В първия ден на борсата – 10 февруари от 11.00 часа ще се проведе презентация, която има за цел да популяризира район „Поморийски залив и Източна Стара планина” като целогодишна туристическа дестинация, представяйки многообразните туристически ресурси и възможности за почивка на територията на общините Поморие, Айтос и Руен.

Община Поморие ще акцентира върху морския и балнеотуризъм. Ще бъдат представени също и единственият в България и в Източна Европа специализиран Музей на солта, Тракийската антична куполна гробница, която е една от най-големите в България, единствения  действащ мъжки манастир по черноморието „Свети Георги Победоносец”, посетителския център на Поморийското солено езеро за наблюдение на птици, архитектурния резерват „Стари поморийски къщи”.

Основните туристически обекти, с които Община Айтос участва в изложението са единственият изкуствено създаден парк в региона “Славеева река” и традиционните празници „Славееви нощи”, архитектурно-етнографският комплекс „Генгер” и местността “Трите братя”.

Община Руен ще представи своите местни традиции, типичните за района кулинарни деликатеси, уникалните кукерски игри, ловния туризъм, както и старинните религиозни храмове.