21.01.2013

град Ахелой

АХЕЛОЙ

Града е кръстен на река в Източна България.

Извира от източната част на Карнобатско-Айтоската планина. Влива се в Черно море на юг от с. Ахелой, Бургаска област. Дължина 39,9 km. На 20 авг. 917 при устието на Ахелой се води Ахелойската битка.

Ахелой е разположено на 3 км от с. Равда и на 6 км от Слънчев бряг и Несебър, градчето е добър избор за почивка през лятото.

Екологичен район, добри възможности за риболов, тишина и спокойствие.

Географски фактори:

* Местоположение:
* 42° 64′ сев. ш. и 27° 64′ изт. д. Релеф: Селото се намира на 8 км. северно от град Поморие, на брега на големия Бургаски залив. Релефът е предимно равнинен, като на северозапад от селото има лек хълмист терен, известен като местността Стролата. През селото минава Европейски път E87, свързващ Северна и Южна България край морето. Също край селото протича река Ахелой, извираща от Айтоските възвишения и вливаща се в Черно море. Основното занимание на местното население е строителство и морски туризъм.
* Надморска височина: 20 м.
* Води: Край селото протича река Ахелой. Районът е богат на подпочвени води. Изградени са няколко държавни кладенеца, снабдяващи нуждите на с.Ахелой. В много частни парцели има изградени сондажни кладенци.
* Климат: Ахелой има свой микроклимат, образуван от равнинния си терен, Стара Планина и Черно Море. Има много мека зима и хладно лято, което го прави приятно и желано място за живеене и отдих. Температурата варира от -4 до +30 градуса по Целзий.

Административно управление:

* Кмет: Иван Георгиев Георгиев
Телефон: 85065
Телефонен код: 0596
Секретар: Катя Димитрова
Телефон: 85034

Инфраструктура:

* Транспорт: Автобусен
* Водоснабдяване: Телефон:
* Канализация:
* Комуникации: Пощенски код: 8217 Телефонен код: 05968

Ахелой разполага с: интернет връзка, стационарни цифрови телефони, има отлично покритие на трите GSM оператори: МТЕЛ, ГЛОБУЛ и ВИВАТЕЛ.

Демографски данни:

* Население: 2175 жители.
* Безработица: 5
%

Икономика:

* Туризъм: Населеното място разполага с яхтено пристанище,подходящо за акостиране както на рибарски лодки, така и на ветроходни и моторни яхти.Плажната ивица започваща от къмпинг Ахелой и продължаваща до гр.Поморие/приблизително 10 линейни километра и с ширина от 10 до 20 линейни метра/ е подходяща за слънчеви бани. Водни колелета, сърфове, уиндсърфове и моторни джетове се предлагат на летуващите.

Района е подходящ както за улов на сладководни риби /р.Ахелой/, така и за морски риби /Черно Море/. Много запалени рибари, целогодишно хващат риба.

Поради близкото си разположение до брега на Черно Море и туристически комплекс Слънчев бряг, гр. Ахелой става все по атрактивно място за туризъм. Много от крайбрежните парцели са изкупени от фирми, с цел строителство на жилищни апартаменти и строителство на туристически хотели. В момента има няколко действащи хотели, ресторанти, дневни и нощни барове на територията на селото. Поради стратегическото си разположение и големия поток от автомобили са изградени няколко съвременни бензиностанции осигуряващи комфорта на пътуващите хора.
o Селско стопанство и животновъдство

Преди 1989 г. селското стопанство и животновъдството са били приоритет в икономиката на с. Ахелой. След разпадането на ТКЗС-то, заетостта на хората преминава в строителството на сгради и обслужващия персонал на к-с Слънчев бряг.

Много хора от вътрешността на страната са привлечени от новооткритите работни места, част от тях се заселват за постоянно а други са на квартири.

Социални дейности:

* Култура:
Здравеопазване:
Спорт: Ахелой разполага с Футболен Клуб АХЕЛОЙ

Статистически данни:

* Площ:

Исторически данни:

*  Тук, край река Ахелой на 20 август 917 г. цар Симеон I разбива многохилядна византийска войска, предвождана от Лъв Фока. Византийците акостират на пристанището в гр. Месембрия /сега Несебър/ и поемат на югозапад, където в землището на днешното с. Ахелой при река Ахелой се провежда една от най-величавите битки на Средновековието, чийто изход определя Българската държава като хегемон не само на Балканите, но и в цяла Югоизточна Европа. Армията на Византия претърпява пълен разгром и оставя хиляди жертви при р. Ахелой; византийските летописци пишат, че дори след 40 г. по полето край р. Ахелой се белеели костите на загиналите византийски войници. Това е най-голямата битка за средновековна Европа. В нея са участвали 60 000 българи срещу 62 000 византийци. На бойното поле намират своята смърт 35 000 българи и 60 000 византийци. Битката е била на път да бъде изгубена, но тогава, противно на всякакви традиции, самият цар влиза в боя и с това повдига бойния дух на българите и довежда битката до успешен край. Византийската войска е обърната в бяг и е преследвана чак до стените на Месембрия, откъдето оцелелите византийци се спасяват, панически товарейки се на военните си кораби на път за Константинопол.

Поради стратегическото си разположение, в землището на гр. Ахелой е имало древен път, крепост и кале.
o Римски път

До средата на 20 век е била запазена част от Римски път свързващ древните градове Месембрия и Анхиало. Минавал е в близост до днешния хотел Косара и римската крепост Чим. Бил е изграден от каменна макадамова настилка.
o Римска крепост

Намирала се е в района на Пречиствателна станция-Ахелой /която е до моста на р. Ахелой/. И днес в околните ниви все още излизат камъни, свидетелстващи за нея. Името и е било Чим, което е дало по нататък името на гръцкото селище Чимос.
o Римско кале

Намирало се е на върха на каменната кариера /част от възвишение Стролата/. Служело е за наблюдение.

Най древното познато име е Чим – това е името на древна римска крепост съществувала по времето на Римската империя. Второто име е Чимос – след римляните се заселват гърци, от там произлиза и окончанието -„ос“. Третото име е Чимово – преименува се няколко години след заселването на тракийските бежанци. Последното и съвременно име е Ахелой.

Културни и природни забележителности:

*  В центъра на Ахелой се намира добре благоустроен красив парк, имащ широколистни и иглолистни дървета. Не на последно място е читалище Светлина със зала за културни дейности. Местната библиотека също е разположена в читалището. Ахелой разполага със основно училище Христо Ботев.
o Исторически комплекс„Ахелой-917„

Започнато е строителство на исторически комплекс „Ахелой-917„ в местността Стролата. Ще бъде разположен върху 8 дка. Ще включва стени, бойници и църква.

След голямото заселване през 1923 г. на тракийски бежанци в с. Ахелой /по това време Чимос/, се избира Спасов ден за празник на селото. От тогава и до днес всяка година на този ден се организира панаир.

http://aheloi.hit.bg/

Други населени места в Община Поморие: