14.02.2013

Почетни граждани

ДЕЧКО СТОЕВ (1919 – 2004)
Художник, творец и педагог

Удостоен със звание „Почетен гражданин на Поморие” с Решение на ОбС №67/25.04.2000 г.

Дечко Стоев е чедо на Балкана. Роден е на 31 май 1919 година в село Търничане (днес община Павел баня). Гимназия завършва в Карлово, а през 1946 г. и Художествената ака­демия със специалност „Монументална живопис”. Разпределен е на работа в Народния театър, но младият художник избира уюта и морето на малкия град.

Повече от едно десетилетие преподава рисуване и химия (1948-1960) в поморийската гимназия, а от 1959 г. се измества в Учителския институт – Бургас. Емоционалната връзка с Поморие обаче запазва до последния си дъх.

Творческото наследство на Дечко Стоев е голямо и разнообразно. Негови са били трите монументални работи върху сградата на „Победа“ – Бургас, върху сградата на Техникума по обществено хранене – Бургас и върху сградата на полицейското управление – Поморие. В актива си има и множество самостоятелни изложби.

Дечко Стоев е един от най-щедрите дарители сред майсторите на четката. Негова е и идеята, подплатена с внушителен брой картини, предоставени съвсем безкористно – за създаване на художествена галерия в Поморие.

                                                                                                                                                                               

12. VasilevЩЕРИОН ВАСИЛЕВ
Основоположник на хандбала в Поморие

Удостоен със звание „Почетен гражданин на Поморие” с Решение на ОбС №231/05.10.2001 г.

Хандбалът в Поморие започва развитието си преди повече от 40 години благодарение на спортните хъс и дисциплина на основоположника му Щерион Василев. От 1974 г. до 1979 г. той участва като финалист в редица републикански първенства и признанията за постигнатите успехи не закъсняват. В Бургас, Велико Търново и Хасково Щерион Василев е награждаван с медали за особени заслуги в развитието на хандбала в България – първа степен.

През 1998 г. е удостоен с награда от Българската федерация по хандбал за цялостния си принос в областта на този спорт. По случай 55-годишнината на БФХ, Василев отново получава признание за своята работа, този път лично от президента на федерацията Росица Бакърджиева.

Момичетата и девойките, израснали под грижите на треньора и съпругата му Александра Василева, по-късно се състезават и при жените.

През юни 2012 г., Поморие отново възроди реномето си на водещ център по хандбал и се завърна сред спортния елит в страната чрез влизането си в „А” РХГ. Безчетни са медалите и купите, които възпитаничките на Щерион Василев са завоювали през всичките тези години.

                                                                                                                                                                                

Д-Р АНДРЕЙ ПРОДРОМОВ (1923 – 1998)
Заслужил лекар и общественик с принос за развитието на калолечението и медицинския туризъм в Поморие

Удостоен със звание „Почетен гражданин на Поморие” с Решение на ОбС №309/17.04.2002 г.

Д-р Андрей Продромов е роден на 20 май 1923 година в Поморие. Основното си образование получава в родния си град , а средно – в мьжката гимназия в Бургас. През 1943 г. е арестуван и осъден за нелегална антифашистка дейност.

През 1952 г. завършва медицина, през 1958 г. придобива специалност „Вътрешни болести“, а през 1959 г. – специалност „Ревмокардиология“. Работи като главен лекар и завеждащ „Вътрешно отделение“ на Околийската болница в Поморие. От 1969 до 1989 г. е главен лекар на Санаторно-курортен филиал – Поморие. С негово активно съдействие са построени и открити Курортна поликлиника с калолечебница, Медицински пансионат – 1972 г. и Санаториум на М3-1983 г. и са организирани първите конференции по балнеология и калолечение в града ни.

Като многопластова личност д-р Продромов се интересува и изследва всичко, свързано с родния му град: от историята на Анхиало, описана накратко в брошурата му „Поморие – морски калолечебен курорт“, до пребиваването на поета Яворов в Поморие, на което посвещава своя монография. Написал 18 книги, между които: учебници, клинични изследвания, научно-популярни брошури и редица статии във връзка с лечебното солено езеро и проблемите на морския плаж. Има публикации в авторитетни издания в чужбина.

Д-р Продромов е награждаван с много ордени, медали и значки, а през 1983 г. му се присъжда званието „Заслужил лекар“. Избиран е многократно за общински съветник и съдебен заседател. Има личен фонд в Държавен архив, съдържащ неговото творчество, коренспонденция. документи, награди и снимки. Той изцяло посвещава живота, енергията и инициативността си за развитието на калолечението и медицинския туризъм в Поморие.

                                                                                                                                                                                

DrGrozevД-Р НИКОЛА ГРОЗЕВ (1919 – 2001)
Лекар и общественик с принос за развитието на болницата в Поморие

Удостоен със звание „Почетен гражданин на Поморие” с Решение на ОбС № 454/04.04.2003 г.

Д-р Никола Х. Грозев е легендарен хирург, чието име се споменава с благодарност в разказите на десетки хора, оцелели в комунистическите лагери и затвори благодарение на неговата лекарска помощ и виртуозни хирургически операции, извършени с подръчни средства.

Роден е на 24.05.1919 г. в с. Злати дол, област Хасково. Основно образование завършва през 1932 година в родното си село. Диплом за средно образование получава от II мъжка гимназия в град Велико Търново и следва медицина в София.

Веднага след като завършва през 1943 г. е мобилизиран като лекар във войската. Участва в първата и втората фаза на Отечествената война до уволнението си през февруари 1945 г. Тогава бива въдворен в Трудово възпитателно училище за няколко месеца. По-късно бива осъден и на осем години затвор заради опозиционна дейност. Освободен е през 1954 г. и започва работа като хирург в Окръжна болница – Бургас. Година след това е преместен в Поморие, където работи като завеждащ хирургичното отделение на болницата в продължение на 27 години.

Д-р Никола Грозев проявява висока принципност и взискателност, издига авторитета и популярността на отделението. Полага изключително внимание към обучението на младите кадри. Като лекар и общественик д-р Грозев работи за подобряване на материалната база на болницата. Повече от 20 години е председател и на общинския комитет на Българския червен кръст.

Награждаван е за заслуги към здравеопазването и обществената си активност: Отличник на МНЗ, Заслужил деятел на БЧК Медал – 100 г. БЧК, Медал – 25 г. Гражданска защита. Д-р Николай Грозев е с категоричен принос за утвърждаването на демократичните процеси в Общината.       

                                                                                                                                                                               

Simeon Bachev (Medium)Д-Р СИМЕОН БАЧЕВ (1922 – 2008) 
Доктор с редица изобретения, рационализаторски предложения и научни изследвания

Удостоен със звание „Почетен гражданин на Поморие” с Решение на ОбС № 454/04.04.2003 г.

Д-р Симеон Г. Бачев е роден на 30.03.1922 г. в с. Вировско, Врачански окръг. Трудовата си дейност започва като военен лекар в Поморие през 1950 г., а 3 години по-късно е назначен за асистент в ИСУЛ – Катедра по фармакология. От 1968 до 1975 г. е ръководител на Лаборатория по фармакология при Фармацевтичния факултет на Медицинска Академия. Не след дълго е преназначен и в секцията по експериментална стоматология на Стоматологичния факултет в София.

Д-р Бачев е кандидат на медицинските науки. В продължение на 12 години, той чете лекции в ИСУЛ пред специализиращи стоматолози. Цялата му научна дейност е систематизирана в 74 научни труда, има три изобретения и две рационализации.

Научната дейност на д-р Бачев е била насочена главно към изучаване и изследване биологичните и лечебни качества на матерната луга от Поморийското езеро. Защитил е дисертация в тази област и години наред е бил единственото компетентно лице в тази сфера. На базата на тази луга докторът разработва и внедрява зъбната паста Поморин, препарата Вулнузан за лечение на гнойни и атонични рани, както и препарата „Полиминерол“. През 1977 г. Бачев внедрява и Беналгин – препарат с антигенично и антиневритно действие.

                                                                                                                                                                               

ВЕСЕЛИН КАЛЪЧЕВ (1932 – 2005)
Художник, фотограф и творец, изработил емблемата на Поморие

Удостоен със звание „Почетен гражданин на Поморие” с Решение на ОбС №895/20.07.2007 г.

Веселин П. Калъчев е роден в Поморие на 18 Февруари 1932 г. Основното си и средно образование получава в родния си град. Приет е в Националната художествена академия „Николай Павлович“ като студент по скулптура и през 1959 г. завършва с пълно отличие.

От 1959-1960 г. работи като художник и фотограф, в ателието на баща си Петър Калъчев. През този период изработва най-добрите си скулптурни паметници.

Веселин Калъчев работи като преподавател в СПТУ „Алеко Константинов“- Поморие и като художествен оформител /фоторепортер в редакцията на общинския в-к „Партизански завет“ и „Глас“. Участва в много общински, окръжни, национални изложби и пленери. Прави няколко самостоятелни експозиции: скулптура, графика, живопис и акварел.

Калъчев изработва емблемата на град Поморие и прави проекти на редица пластики и конструкции с художествен и монументален характер.

Със своя талант, изключителна скромност и професионална приемственост трите поколения художници Калъчеви оставят огромно фото наследство, гордост на Поморие.

                                                                                                                                                                               

 canko conevЦАНКО ЦАНКОВ
Председател на Изпълнителния комитет на Градски народен съвет 

Удостоен със звание „Почетен гражданин на Поморие” с Решение на ОбС № 896/20.07.2007 г.

Председател на Изпълнителния комитет на Градски народен съвет от 25 ноември 1960 година до 7 юни 1976 година.

.

.

                                                                                                                                                                                

5. MirchevСВЕЩЕНИК ДИМИТЪР П. МИРЧЕВ (1915 2002)
Свещеник в храмовете на Поморие, радетел за вярата и доброто

Удостоен със звание „Почетен гражданин на Поморие” с Решение на ОбС №229/13.06.2008 г.

Роден на 10 ноември 1915 в Поморие в семейство на земеделци от голяма фамилия с тракийско потекло. Той е 17-тото дете на родителите си и от малък проявява интерес към пеене в поморийската църква. Завършва гимназия в родния си град и продължава образованието си в Черепишката семинария. На 26 годишна възраст се ръкополага за свещеник.

Около двадесет години от неговия живот са посветени в служба на селата от Поморийска околия, където хората го помнят и до днес. Почти 10 години служи и в Несебър, запознавайки се с историята на всяка построена там църква.

Мечтата му обаче е да бъде свещеник в родния си град. Оставя в Несебър къща, братство, почести и уважение и с радост отдава на Поморие всичките си умения като свещенослужител и цялото си човеколюбие като гражданин. Тридесет и пет години наред той неуморно и неотлъчно служи в църквите на града. За него няма беден и богат, високопоставен или обикновен служител. Той остава верен приятел на хора, които по това време са заемали високи постове в Партията и МВР.

Посещава Съединените Американски Щати и успява да спечели дълбокото уважение на едно от местните еврейски духовни общества в гр. Балтимор. В негова чест признателни членове на това общество посаждат дърво в Израел близо до Йерусалим.

 За Отец Мирчев най-голямото богатство бяха вярата и хората, хората на Поморие. За Поморие също бе богатство, че го имаше такъв, какъвто го помнят всички – „дядо поп“, дългогодишен служител на църквата и всеотдаен служител на хората.

                                                                                                                                                                                 

zaharievД-Р КОСТАДИН ЗАХАРИЕВ (1924 – 2012)

Уважаван хирург, изявен ерудит и полиглот

Удостоен със звание „Почетен гражданин на Поморие” с Решение на ОбС №516/30.04.2009 г.

Д-р Костадин Захариев е роден на 20 септември 1924 г. в Поморие. Завършва френския колеж „Свети Августин“ в Пловдив през 1945 г. Следва медицина в София и започва лекарската си практика в с. Невестино, община Карнобат. През 1953 г. постъпва като ординатор във вътрешно отделение на Районна болница – Поморие. От 1955 г. работи в хирургията, а скоро след това става завеждащ отделение и заема тази позиция до своето пенсиониране.

Д-р Захариев е изключително уважаван от своите съграждани, познат с лекарската си всеотдайност, коректност, добронамереност и висок морал. Изцяло е отдаден на професията си, изявен ерудит и полиглот. Пословично скромен човек , но решителен като специалист, той посветил целия си живот на медицината.

                                                                                                                                                                                

svtРУСКА МИТЕВА
Основател на Яворовата школа в Поморие, артист, педагог и общественик

Удостоена със звание „Почетен гражданин на Поморие” с Решение на ОбС №564/12.06.2009 г.

Руска Митева е родена на 18 октомври 1926 г. в Поморие. Завършва прогимназия в родния си град, Девическа гимназия в Бургас и Институт за детски учителки в София с пълно отличие.

Руска Митева е сред емблематичните личности на града и има изключителен принос в областта на културата. Създател е на балетна школа, куклен театър и театрален състав в общинския детски комплекс /бивш Пионерски дом/. Режисьор-постановчик, сценарист и актриса е в редица спектакли.

Тя е основател на Яворовата школа в Поморие и подготвя десетки рецитатори – носители на награди, грамоти, поощрения и други отличия. Дълги години е ръководител на групи за художествено слово, възпитавайки поколения от отлични актьори.

Животът ѝ, отдаден изцяло на предучилищното възпитание на децата и едновременно на театъра и художественото слово, отрежда нейното място сред бележитите българки на нашето съвремие, които оставят трайни следи в обществения живот. Качествата й на ерудит, отличен педагог, прекрасен режисьор и артист обогатяват галерията от духовни личности, носители на възрожденския пламък и идеал.

В йерархията на своите ценности Руска Митева поставя на първо място уважението към личността. Особено към личността у всяко дете. За нея децата са жизнения тонус на живота ѝ, в тях вижда бъдещето на България.                                                 

                                                                                                                                                                                

ГЕОРГИ АНДРЕЕВ  (1929 –2011)
Политик, писател и дипломат

Удостоен със звание „Почетен гражданин на Поморие” с Решение на ОбС №658/30.10.2009 г.

Георги Андреев е роден на 26 май 1929 година в село Чимос (днес град Ахелой). Още през ученическите си години проявява интерес към литературата. Учи в Поморийската гимназия, а през 1953 година завършва Висшия икономически институт „Карл Маркс“ София (днес Университет за национално и световно стопанство). Там е един от инициаторите за създаване на кръжока „Н.Й.Вапцаров”, където правят първите си стъпки поетите Любомир Левчев и Владимир Башев.

През 1957 година става член на Управителния съвет, през 1962 година – член на Постоянното присъствие, а през 1971 година – секретар на Постоянното присъствие на БЗНС. От 1971 до 1973 година Андреев е заместник-председател на Държавния съвет, където оглавява Съвета по външните отношения. След това е министър на информацията и съобщенията в първото правителство на Станко Тодоров (1973-1976). По-късно става секретар на Националния съвет на Отечествения фронт и посланик на България в Норвегия и Исландия.

След 2002 година Андреев публикува няколко художествени книги. Член е на съюза на българските писатели. Като виден държавен ръководител съдейства за изграждане на инфраструктурните проекти не само на  територията на Поморйиска селищна система, но и на целия Бургаски кръг.

                                                                                                                                                                                 

2. PetkovПРОФ. ВЕСЕЛИН ПЕТКОВ
Световно признат учен и изследовател

Удостоен със звание „Почетен гражданин на Поморие” с Решение на ОбС №1071/26.07.2011 г.

Проф. Веселин Петков е роден на 29.09.1942 г. в семейство на преподаватели по математика. Баща му бил учител в поморийската гимназия, в която учи и Петков до 18-та си година.

Завършва Факултета по математика към Софийския университет с най-висок успех през 1967 г., а 5 години по-късно защитава дисертация и получава докторска степен по математика във Факултета по математика и механика на Московския университет.

Става доктор на математическите науки в СУ, избран е за професор в Института по математика на БАН и е първият ръководител на секция ”Математическа физика”.

През 1989 става професор в Университета в Бордо, Франция. Преподавал е и във Физическия факултет на Johannes Kepler университета в Линц, Австрия, преди да се премести в Монреал през 1990 година. През 2000 г. получава най-високата титла професор „classe exceptionnnelle”. От 2009 е почетен член на Института по математика.

Проф. Петков е един от основателите и настоящ директор на Института за фундаментални изследвания „Херман Минковски“ в Монтреал, Канада. Институтът има за цел създаването на стратегия, основана на успешните методи, довели до най-големите открития във физиката.

Изследователската дейност на проф. Веселин Петков и приносът му за развитието на науката са високо оценени и световно признати.

                                                                                                                                                                                

6. KochevПРОФ. Д-Р ИВАН КОЧЕВ
Езиковед, диалектолог и фонолог

Удостоен със звание „Почетен гражданин на Поморие” с Решение на ОбС №1072/26.07.2011 г.

Иван Кочев е роден на 2 февруари 1935 г. в град Поморие, в родолюбиво семейство на учител, преселник от град Струга, Македония. Потомък е на известните възрожденски фамилии Хаджови и Миладинови.

Завършва българска филология през 1957 г. в Софийския държавен университет. През 1957-1960 г. е редовен аспирант в Института за български език при Българската академия на науките. Защитава дисертация през 1974 г. През 1975 г. се хабилитира в БАН, като същевременно чете лекции по българска диалектология в Софийския университет.

От 1995 г. е професор в Югозападния университет „Неофит Рилски“, където чете курс по българска диалектология, както и редица други курсове.

Основни научни области, в които работи, са: българска диалектология, българска фонология и фонетика, балканско и славянско езикознание. Съавтор и редактор в „Български диалектен атлас“. Участвал е в международни славистични, балканистични и българистични конгреси, както и на Световния конгрес на лингвистите в Букурещ.

Работи в Института за български език при БАН до 1995 година. Ръководител на Секцията за български диалектология и лингвистична география. Заместник-директор на Института (1978-1988). Избиран е за заместник-директор на Македонския научен институт (1990-2008).

                                                                                                                                                                                

10. QnevПРОФ. ДМН. НИКОЛАЙ ЯНЕВ
Изтъкнат математик с международно признание

Удостоен със звание „Почетен гражданин на Поморие” с Решение на ОбС №1073/26.07.2011 г.

Проф. дмн. Николай Янев е един от най-изтъкнатите български математици, получили международно признание, с над 120 научни статии в най-реномираните международни математически списания.

Проф. Янев е бил два мандата директор на Института по Математика и Информатика, член е на Общото събрание на БАН, председател на Комисията за математически науки и член на Президиума на Висшата Атестационна Комисия.

Той е дългогодишен Председател на Организационния комитет на международните летни конференции по Теория на вероятностите и Математическа статистика, Президент на Българското статистическо Дружество и член на Международния Статистически Институт. Създател е на програмата по Вероятности и Статистика към Факултета по Математика на СУ. Председател на Организационния комитет на първия световен конгрес по разклоняващи се стохастични процеси.

Професор дмн. Николай Янев е известен на своите колеги (у нас и в чужбина) като запален ветроходец и отличен сърфист, почитател на Черно море и на своя любим град Поморие, чиято слава той разнася по целия свят.

                                                                                                                                                                                

9. BonchevaЙОРДАНКА БОНЧЕВА (1932 – 2011)
Състезателка по волейбол с принос за утвърждаването и възхода на този спорт в България

Удостоена със звание „Почетен гражданин на Поморие” с Решение на ОбС №61/02.02.2012 г.

Йорданка Бончева е родена на 19 август 1932 година в Поморие. Израснала е в бедно, многодетно семейство. Още като ученичка прави първите си стъпки във волейболната игра. Много скоро Данчето усвоява тънкостите на волейбола и се утвърждава като най-добрата състезателка в Поморие и Бургаска област.

Развитието, утвърждаването и възходът на волейбола – жени в България през 50-те и 60 -те години на миналия век са тясно свързани с името на Йорданка Бончева. Благодарение на физическите ѝ качества, съчетани с голямата и любов към волейбола, упоритост, хъс и умение да общува и напътства колежките си в играта я водеща фигура и отличен капитан на „Славия“, а по-късно и на Националния отбор.

Неоценим е нейният принос за спечелването на републиканските титли през 1955, 1957, 1958, 1961 година, а също така и състезанията за купата на НРБ през 1954, 1956, 1957 година. Тя оставя ярка следа в европейския клубен турнир през 1961/1962 година, когато нашите славистки се класират на второ място. В резултат на 18- годишната си състезателна дейност Йорданка Бончева е завоювала 1 бронзов, 10 сребърни и 7 златни медала.

Всяко поколение си има своите герои. Йорданка Бончева е една от героите на нашето време, определяни като звездните момичета и най-добрите спортисти на всички времена.

                                                                                                                                                                                

НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО СЛИВЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ИОАНИКИЙ

Удостоен със звание „Почетен гражданин на Поморие” с Решение на ОбС №422/20.12.2012 г.

Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Иоаникий (светското му име е Иван Георгиев Неделчев) е роден на 02 март 1939 година в с. Пет Могили, Новозагорска околия, Сливенска област. Произхожда от религиозно и благочестиво християнско семейство и още от раждането си е причислен към светата Православната църква чрез светото тайнство Кръщение.

Високопреосвещеният митрополит е завършил Софийската духовна семинария и Софийска духовна академия. Защитил е научна степен “Кандидат на богословските науки” в Московската духовна академия. Завършил е едногодишна специализация по богословие в гр. Берн – Швейцария.

След завършване на висшето си образование от 1966 до 1980 г. Митрополит Иоаникий е служил последователно като: протосингел на Сливенска митрополия, протосингел на Старозагорска митрополия и викарен епископ на Сливенски митрополит Никодим. В аналите на Сливенска епархия денят 23 март 1980 г. е паметен, защото клирът и православният народ единодушно избират тогавашния Велички епископ Иоаникий за наследник на овдовелия Сливенски митрополитски престол.

Сливенският митрополит Иоаникий е известен сред църковните среди като един от най-подготвените богослови. Неговите трудове по тези въпроси са водещи в църковната практика на Българската православна църква. Ползва се с обич, уважение и доверие сред клира, православното изпълнение и различните институции в епархията.

Всички тези качества, изискуеми от Устава на Българската православна църква, Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий притежава в пълна мяра и това го нарежда на първите места сред достойните български архиереи.

                                                                                                                                                                                

d-r Masurov2Д-Р ДИМИТЪР МАСЪРОВ (1934– 2014)
Уважаван лекар и дългогодишен служител в МБАЛ – Поморие 

Удостоен със звание „Почетен гражданин на Поморие” с Решение на ОбС №1144/07.10.2014 г.

Димитър Масъров е роден на 01 май 1934 г. в с. Бата, община Поморие. Завършва РАБФАК – Заводско училище в Бургас, а висшето си образование получава в Медицинския университет – гр. Пловдив през 1960 г. Започва работа по назначение в родното си село Бата като участъков лекар в здравната служба.

От 1966 г. до 1985 г. работи като рентгенолог в Районна болница – Поморие. През 1986 г. е назначен в Санаторно-курортния комплекс, където работи и след пенсионирането си. Последните 5 години преди да си отиде работи в Здравна къща – гр. Несебър.

Отличен ловец и дългогодишен член на ловно-рибарски съюз – гр. Поморие. Участвал е във всички дейности, свързани с работата на ловната дружинка.

                                                                                                                                                                                

8. MarinovЙОРДАН МАРИНОВ
Художник със световно признание

Удостоен със звание „Почетен гражданин на Поморие” с Решение на ОбС №1251/23.12.2014 г.

Йордан Маринов е роден на 15 октомври 1944 година в град Българово, но ученическите му години преминават в Поморие. Оттогава датира и неговата съдбовна връзка с морето.

През 1971 г. завършва ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“, специалност монументално изкуство.Член е на СБХ от 1978 г., а от 1980 до 1991 г.  е главен художник на град Поморие.

За Олимпийските игри през 1980 г. в Москва младият творец проектира мозайката на стадион „Лужники“, а неговите монументални стенописи, дърворезби и металопластика постепенно „превземат“ училища, обществени сгради, хотели и кметства в цяла България.

Йордан Маринов има много самостоятелни изложби в България и Германия, както и участия в изложби в Канада, САЩ, Япония, Германия, Белгия, Франция, Италия, Англия, Турция, Сърбия, Холандия. Негови творби притежават и редица частни колекции в различни страни на Европейския съюз.

Поморие живее в картините на художника с прелестите на изгревите и залезите, плажовете, лятната омара, градската архитектура. Всеки образ владее света на неговите чувства и артистични пристрастия.